WordPress oldalra hatékony tartalom

  • -

WordPress oldalra hatékony tartalom

Hogy érdemes nekikezdeni a hatékony szövegírásnak?

WordPress oldal nagyon sokféle van, rengeteg lehetőséget kínál, ám ezt szöveges tartalommal sokan nem tudják jól feltölteni. Gyakori hiba, hogy már elkészül az oldal, feltettük a grafikát, kicsinosítottuk a sablont, aztán ott állunk, hogy na, ide kellene valamit írni is… Ne a sablonba szeressünk bele, mert a WordPress nagyon rugalmas, sokféle lehetőséget kínál, szinte szemkápráztatóan sokat, ám abból egy személyes mondanivalót felépíteni sokkal nagyobb munka, mint egy sablon kiválasztása.
A weboldalunk szövegírását egy átgondolt vázlattal érdemes kezdeni.

Pont fordítva kell nekilátni a dolognak, mint elsőre a legegyszerűbbnek tűnik!
Először találd ki, mit akarsz mondani, aztán ahhoz igazítsad az oldal szerkezetét, az oldalt magát. Ahol lehet, szakíts a bevált sémával: főoldal, rólunk szolgáltatások, kapcsolat. Ha ezt szó szerint követed, garantáltan bent maradsz az átlagban, igaz, nem is hibázhatsz túl nagyot… Kerüld a “szolgáltatás szót”, írd helyette mindjárt azt, amit csinálsz, vagy árulsz. ha többféle dolgod van, akkor azt írd ide, ami a legfontosabb, a legjellemzőbb.

Törekedj az egyszerűségre és az átláthatóságra, gondolkodj a látogató szemével

Ha olyan bonyolult menürendszert építesz, amiben te magad is alig tudsz kiigazodni, túlhajtod az egészet. A kettő között kell megtalálnod azt, ami rád a legjobban illik.
A kommunikációd legyen célratörő, használj egyszerű mondatokat, mert a hosszú szövegek elriaszthatják az olvasót, ha mondjuk mobilról nézi az oldalt. Tagold szövegblokkokra a tartalmat, használj képeket, ábrákat, ikonokat, hogy élvezetes legyen ránézni, vezesse a látogatót oda, ahova szeretnéd.

Általános tanács szövegírás kezdéséhez:

Írj össze 4-5 főbb gondolatot, területet. Ez lehet ennyiféle szolgáltatás, vagy termék, de lehet egy másik megközelítésben ennyiféle célcsoport. Tehát, ha egy termékköröd van (pl. vitaminok), akkor írj sportolóknak, kismamáknak, fogyókúrázóknak stb. szóló oldalalkat. Ha van szolgáltatásod akkor legyen külön oldal a lakossági és a céges ügyfeleknek.

Hogy fogalmazzam meg, pontosan mivel foglalkozom?

Weboldal szövegíráskor először is kerüld el azt a stílust, amit a lapok hirdetéseiben, vagy a tévében látsz. Kerüld a szólóban használt semmitmondó szlogeneket, jellemzően még nincs márkád. Jobban jársz az informatív, közvetlen megszólítással, szövegekkel, amit fogalmazz érthetően, a célcsoport nyelvén. Általános építőipari generálkivitelezés helyett mondd el, mi van benne a kőművesmunkától a tetőfedésig, fűtésszerelésig, lakatosmunkákig

Ne azt mondjuk el mit csinálunk, hanem azt, miben tudunk segíteni a hozzánk fordulóknak.
Legyünk alaposak és részletesek. Az semmiképpen sem jó, hogy “teljeskörű bicikliszervz, adás-vétel-csere. Ez még apróhirdetésnek is lapos. Ha tehát biciklikkel foglalkozol: új gépek városba, új gépek sporthoz, szervíz- javítás, kölcsönzés, használt gépek, gyerekeknek, stb. direkt nem írtam márkákat, inkább csak gondolatébresztésnek szántam, az ötleteket.
A jegyzeted csinálhatod papíron, vagy excelben, vagy bárhol, lényeg, hogy átlátható legyen.

Adj jó, pontos címeket, alcímeket minden oldalnak.
Ne kapkodd el a dolgot, sokszor menet közben, amikor leírva látod, akkor fognak jönni a jó ötletek. Ne másolj sehonnan: egyrészt mert a Google ezt nem veszi jó néven, másrészt, te értesz annyira ahhoz, amivel foglalkozol, hogy ne szorulj rá mások “használt gondolataira”.
A cím legyen beszédes: vevőszemmel nézz, ne nagyker szemmel. A címek mágikus hatására egy külön cikkben még vissza fogunk még térni.

Szövegírásnál semmi nincs kőbe vésve, a WordPress nagyon jól alakítható
Bármikor át tudod írni, hozzá tudsz tenni, át tudod címezni, ez csak percek kérdése, így írj szöveget bátran, sőt ne félj publikálni azt. Elrontani nem tudod. Próbáld ki, mi az, amit szeret a közönséged, nézd meg a statisztikáidat, eladásaidat. Ne a családot, a szomszédot, vagy a barátaidat kérdezd, ők nem az ügyfeleid és elfogult válaszokat fognak adni.

A szöveget igazítsd a helyére
Nézd meg, hogy mutat ott, ahová szánod, képekkel együtt. (Ilyenkor derül ki többnyire, hogy nagyon hosszú.) Húzd meg bátran, vagy tedd szét több aloldalra. Nem javaslom az a módszert, hogy betesszük a vakszöveget, annyit, ami jól néz ki, majd igyekszünk pont ugyanannyit írni. Szövegíró ügynökségként nekünk sokszor kell így dolgozni, meglehetős írásgyakorlatot igényel, hogy ne sérüljön a mondanivaló. Jobb az elején a szövegre tenni a wordpress designt, nem fordítva.

Adj egy kis időt a tartalomnak és mindenképpen mérd 
Az oldalba már induláskor tedd be az Analytics mérőkódját. 100-500 látogatás a netről, (vagy több) eredménye már mondhat valamit. A lényeg az, hogy írj oldalakat, posztokat, használj többféle tartalomtípust. A WordPress erre nagyon jó alap. Mérj, írj, kísérletezz bátran!


  • -

SEO változás: a Google megnövelte a címsorok hosszát

Jelentős változás várható, igaz, egyelőre csak teszteli a kereső, hogy a találati oldalra részletesebb, több tartalom kerül ki. Ezt úgy érik el, hogy az eddigi max. 50-60 leütés hosszú címsorok (title) helyett ezentúl kb. 70 karakternyi cím is megjelenik. Eddig, ha hosszabb volt a címsor, vagyis az oldal Title tag -je egyszerűen elvágta. Most esélyünk lesz pár szóval többet is írni, elmondani, ami még fontos.
A találat szöveges leírása, vagyis az oldal description része is meghosszabbodik egy sorral is akár, így eddig a kb. 160 karakternyi szöveg akár 278 karakter hosszúságig is elmehet.
Mindez mobilos kereséseknél is meg fog jelenni, vagyis, ha jól látom, egy találat így majd fél képernyő hosszú lesz (attól függ, milyen felbontással nézzük).

Kísérlet alatt van, nem biztos, hogy végleges lesz

Ám a dolog mindenesetre ígéretes azoknak, akik az első oldalon vannak, vagy oda szeretnének kerülni. Ha hosszabbak lesznek a leírások, vagyis a felhasználó részletesebb információt kap, nem fog tovább keresni.
SEO tartalom optimalizálás szempontjából biztos lesz hatása, tehát még inkább megnő az első oldal, és a jobb helyezések szerepe. Az eredeti cikket itt találod angolul:

Mi lesz ennek a haszna?
Az egész arról szól, hogy egy jobb felhasználói élményt szeretnének nyújtani, amiben több dolog tudható meg a keresésekor az adott oldalról. Ettől remélik, hogy emelkedni fog a jobb oldalak CTR-je, vagyis átkattintási aránya. A felhasználót már első pillanattól kezdve jobb és részletesebb tartalommal, információval kell ellátni.
Tudatosabb címválasztás, jobb és pontosabb leírás adható ezáltal. Ha a terméknév hosszú volt, gyakran ki se fért, most ennél javulás várható.

Nem érdemes azonnal fejest ugrani az összes címsorunk kibővítésébe.

Teszteljük, nézzük meg, megjelenik-e ez nálunk is, illetve próbáljunk meg pár tartalomnak hosszabb metákat megadni.
Szövegíró szempontból én ennek örülök, hiszen a keresési megjelenés az oldal “reklámja”, ennek alapján dönti el az, aki keres, hogy mire érdemes kattintania, hogy fogja kapni a legjobb válaszokat a kérdésére. Nos, ha van +100 karakterünk, akkor ez egy hatalmas esély, hogy ide is jó tartalmat, releváns, akár több mondatos csábítóan érdekes szöveget írjunk.
Ha hivatalosan is közzéteszik, véglegesítik, akkor aki eddig elhanyagolta a a meta leírásokat, annak most érdemes összeszednie a gondolatait és kihasználni a találati listán megjelenő szöveg marketingerejét is. Mert hiába gyönyörű az oldal, ha nem jók a találati szövegek, vagy ki sincsenek töltve az erre vonatkozó meta leírások, és a kereső maga emel be szövegrészt (amit eddig is néha megtett, és szerintem ezután is meg fog tenni) – akkor a böngésző emberek nem fogják meglátogatni, nem kattintanak rá.

Itt látszik az, hogy a SEO egyre inkább a jó tartalom irányába halad, már a legeslegelejétől kezdve.


  • -

Hírlevél hatékonyság mérése adatvezérelt pontossággal

Sok DM levelet, hírlevelet írunk, és a munkánk hatékonyságát szeretnénk forintosítani. Pontosan hány forintot is hozott az adott hírlevél kampány?
Az online marketinget azért szeretem, mert erre tudunk válaszolni, míg ha ugyanaz print hirdetésben jelenik meg, akkor nagyobb a becslések szerepe.

A hírlevél hatékonyságának több mérési lehetősége is van

A hírlevél kiküldő rendszer mutatja a megnyitási, és az átkattintási arányt, persze, ha beállítottuk. Ekkor, az oldal Analytics felületén a levél, mint forgalmi forrás jelenik meg, és ha ott jól beállítottuk a célt, akkor nézhető, hogy az adott forgalmi forrás, vagyis a hírlevelünk mennyi vevőt, milyen értékben hozott.

Mi van akkor, ha egy DM levélbe több linket is teszünk?

Teszteléshez szoktuk azt is alkalmazni, hogy egy adott hosszabb tartalomban több linket is elhelyezünk és figyeljük, hogy melyik linkre kattintanak gyakrabban. Ezt mindig érdemes elvégezni. Igen ám, de hogy tudjuk, melyik volt a befutó?
A DM levél szövegében elhelyezett linkek megcímkézhetők, így egy levélen belül több link, több forgalmi forrásnak fog minősülni.

Vegyünk egy példát: Tavaszi online kampányt indítottunk hírlevéllel és 2-3 kattintós banner hirdetéssel azonos céloldalra. Ekkor az adott oldalt az Analyticsban beállítjuk célnak és összeget is adhatunk neki, mondjuk az ott megrendelhető tanfolyam árát. Viszont a célhoz több út vezet, a DM levél és a banner, valamit ne hagyjuk ki a keresőkből beesőket sem, a levél hatékonyságából a bannerről és a keresőből jött vevőket ki kell emelni, illetve külön mérni.

Az URL készítő eszköz:

Minden, az adott oldalra vivő URL kap egy címkét. Ezt a legegyszerűbben az URL készítő eszközzel tehetjük meg, ami egy nagyon okos és ingyenes Analytics alkalmazás.

Itt elérhető:
https://support.google.com/analytics/answer/1033867?hl=hu

Az útmutatás szerint minden egyes url-t külön el lehet vele készíteni, ezeket kimásolni (én egy excelben gyűjtöm), majd felhasználni ott ahol kell. Praktikus sorrend: Kampány neve, Médium neve, linkek neve, linkek elhelyezési helye, linkek horgonyszövege, dátum.

Ez az URL nem lesz „szép”, hosszú, sok érthetetlen karakter lesz benne, ezért önállóan így ne használjuk, hanem a klasszikus HTML –ben megírt linkbe tegyük bele. Ha mindenképpen így kellene alkalmazni, rövidítsük le: http://goo.gl/

Olyan finomságokra is képesek leszünk ezáltal, hogy tudjuk: a dm levél elején, vagy a végén levő URL-re kattintottak-e többet, illetve az adott kattintásból lett-e üzlet? ( Minden címkézett URL külön forrás lesz, még akkor is, ha egy levélen belül van.) Sőt, a banner URL-jét is megcímkézzük, így minden bannerünk szintén önállóan mérhető forrás lesz, hiszen egy oldalon lehet oldalt, vagy fejlécben, szöveg közben, stb.

A kreatív hírlevél szövegírás segíti a kapcsolattartást, javítja a konverziót, és nem utolsó sorban adatvezérelt pontossággal mérhető. A becslések kora lejárt, nem érzetre kell dolgozni, hanem számokra.


  • -

Miért ódzkodnak a tartalommarketingtől?

Amikor tartalommarketingről tartottam egy workshopot egy ügyfelünknél, többen furcsállva kérdezték: vajon tudnék olyan céget, vagy iparágat mondani, akinek nem javasolnám?

Fogas kérdés, azóta is többször eszembe jut, mivel – ezt akkor is mondtam – nem tudok. Szerintem nincs olyan iparág, vagy tevékenység, amivel kapcsolatban ne lehetne információkat adni azoknak, akik érdeklődnek. Persze, vannak olyan ágazatok szép számmal, ahol az információs és direkt marketing szövegíráson túl, például a szórakoztatás, vagy a keresőoptimalizálás is szerepet játszik.

Mégis, ha online marketing szövegíróként, vagy Analytics tanácsadás miatt keresnek meg, sok cégvezető arcára felhők ülnek ki, ha felmerül a tartalommarketing. De vajon mik a kifogások, miért tartanak ettől?

A mi vevőink nem olvasgatnak csak úgy…

Megnézve a weboldalt, valóban nincs is túl sok minden. Mégis van fent pár cikk. Ilyenkor, meg szoktuk nézni az analitikát: vajon mennyi időt töltenek az oldalon? Hogy kerültek oda? Gyorsan kiderül, hogy de bizony, nem csak a címlap és a kapcsolat oldal él, az emberek perceket is képesek az oldalon tölteni keresgéléssel. Azt kell látni, hogy információra várnak, ott fognak valószínűleg a leginkább venni, ahol ezt meg is kapják. Az átlag felhasználó több órát is eltölt egy nap valamelyik képernyője előtt (mobil, PC) és akkor bizony olvas!

Nincs nekünk miről írni…

Dehogynincs. Nem napi félórás híradót kell prezentálni, hanem megválaszolni például azokat a kérdéseket, amit a látogatók keresnek, vagy amit jó lenne, ha feltennének. Ha megnézzük az Adword kulcsszókeresőjében, mire kerestek az adott témában, vagy a fiókban, hogy mire jelent meg a hirdetésünk (ha van), vagy a Ceasch Console – ban ténylegesen milyen keresési kérdéssel kerültek az oldalra, máris záporozni fognak a témák. Sok olyan téma van, ami mindennapos annak, aki ezzel foglalkozik, fel sem kapja rá a fejét, ám újdonság másoknak.

De mondok egy egyszerűbbet: odamentem az ügyfelünk boltjában az eladóhoz, aki nap, mint nap beszélget is a vevőkkel és jól kikérdeztem a vevői szokásokról, amíg be nem lépett valaki. Őszintén szólva, ez az élő interjú egy „frontvonalban álló” alkalmazottal az egyik leghasznosabb segítségem volt.

Tartalommarketinghez sok idő kell…

Nem biztos, hogy ez mindig így van. Lehet, hogy egy céges videofilm forgatása egy egész nap, vagy még több, hogy egy jó infografikát, infoterméket összerakni nem megy félkézből. Ám az esetek nagy részében elég, ha frissen tartjuk a blogot, felteszünk pár fotót a frissen jött készlet darabjairól, illetve a napi hírek, akciók, stb. is adnak annyit, hogy ez ne legyen túl hosszú.

A másik lehetőség az, hogy ami időt venne el, azt ki is lehet szervezni. Ami a tartalomkampányhoz kell, bőven elvégeztethető külsős céggel.  Lényeg a jó kapcsolat és integráció a marketing többi elemével.

Kidobott pénz, ha nem tudjuk rendszeresen csinálni

Ne felejtsd el, hogy értéket kell adni, semmi sem megy veszendőbe, ami a weboldalra felkerül, növeli az oldal értékét és hitelességét. Nagyban iparágfüggő is, ki mit nevez rendszeresnek. A divatáruval foglalkozó pörgős cégnél a napi 2-5 anyag se lehet sok, míg egy könyvelőiroda, speciális szoftver, vagy ipari nagyberuházásokat végző cég esetében a havi 1 anyag is lehet már tartalomstratégia.

Keresőoptimalizált szövegírás esetén sem biztos, hogy óramű pontossággal kell blogolni, lényeg az életszerűség, a relevancia és az, hogy hasznos legyen, akár közvetett módon is, de segítse az eladást, a leadek generálását, státuszépítést, vagy épp az elköteleződést.

Drága dolog…

A tartalommarketing ára attól is függ, mennyi időt, energiát, tudást kell ráfordítani. Azt mondják, csak akkor végezd magad, ha te nem tudsz közben mással legalább annyi, vagy több pénzt keresni, mint amennyit a készség megtanulására és elvégzésére fordítanál. (Ja, és ha nem ez a hobbid.) Ez nem csak a tartalommarketingre igaz.

A legfontosabbat azonban a végére hagytam, és ez a mérés és a visszacsatolás.

Mérni kell, és folyamatosan javítani. Ha a fenti okok akár egyike miatt is ódzkodtál attól, hogy tartalommarketinggel, vagy szövegírással bíznál meg egy külsős céget, akkor javaslom, tégy egy próbát. Többé nem lesz gond azzal, miről és hogyan kommunikálj.

Nincs univerzális receptünk, ami mindenkire ráhúzható, de egyedi igények szerint meg lehet találni azt az utat, ami számodra megfizethető és hasznos.

Keress, és beszéljünk a Te közönségedről, terveidről!

 

 

 

 


  • -

5 kommunikációs hiba a bemutatkozó levélben

Sokan kérnek minket üzleti kommunikációs, bemutatkozó levél írására, egy olyan univerzális levélre, amit el lehet küldeni minél több potenciális partner számára, és működik is.Nem szoktam elsőre nemet mondani, inkább megbeszéljük, mi az a hatás, amit egy ilyen küldeménytől vár, és utána egyeztetjük, hogyan is lehetne ezt jól teljesíteni. A csodaváró elképzeléseket azonban munka és mérés fogja felváltani.

Vajon hogy kell jó bemutatkozó anyagot írni?

Mindenképpen meg kell próbálni szegmentálni, eltérő csoportokra szabott üzeneteket írni, így eleve nem lehet egyetlenegy hírlevél. Mégis sokan megpróbálják a tutit, kapok én is naponta több ilyen levelet. Most összegyűjtöttem az 5 fő kommunikációs hibát és azt, hogyan lehet elkerülni.

Tételezzük fel, hogy eljutott a címzetthez, és meg is nyitotta. (Bár ez a téma egy külön cikket is megér)

Első: A megszólítás

„Tisztelt Hölgyem/Uram!” – ha nem tudod, mi a neve, inkább ne írj semmit, vagy írj cégnevet, vagy egyszerűen csak „Üdvözlöm!”. Az előbbi formuláról azt gondolják: „Na, ha azt sem tudod ki vagyok, akkor ne zaklass, nem is olvasom tovább, mert csak rám akarsz sózni valamit…” A legjobb, ha a megszólításban szerepel a neve. A saját neve, mert ha rossz a lista, és idegen név jelenik meg, az annyira ciki, hogy nem is részletezem. Még az is jobb, ha nem használ megszólítást.

Második: A levél nyögvenyelős, kellemkedő indítása

Mivel sokakban élnek még az iskolai fogalmazásórán bemagoltatott formulák, melyek írott küldeményre vonatkoznak, ettől nagyon nehéz elszakadni.

„ Elnézést kérek, hogy levelemmel zavarom,”

Ne mentegetőzzünk, ha írunk, ez a gyengeség és bizonytalanság jele. Térjünk a tárgyra. Ha lehet, akkor bizalmat növelően röviden nevezzük meg, honnan ismerjük. A Nemzetközi Szakmai Nap résztvevői voltunk… A valamicég pont hu weboldal feliratkozójaként fordulok Önhöz… Egy közös partnerünk, X.Y. javaslatára írok Önnek… stb. lehetőleg legyen konkrét.

Ha ez nagyon nem megy, jéghideg a lista,  akkor kezdjünk a problémával, amire majd megoldást akarunk adni. Ha fentebb jól ment a nyitás, akkor ez legyen a második mondat, amire felkaphatja a fejét. Az eleje legyen a horog ebben az esetben, ami megragadja a figyelmet.

Harmadik: az olvasót a saját maga dolga érdekli, nem a múltad és az önmagad fényezése.

„… így szeretném bemutatni cégünket, amely immáron tizenöt esztendeje kifogástalanul magas minőségben áll kedves ügyfelei szolgálatára az XXX, az YYY, sőt a ZZZ terén is, így még a válság évei ellenére is képesek voltunk arra, hogy töretlen fejlődéssel, stb….” – üresjárat.

Hiba felsorolni mindazt, amivel foglalkozol, és azt gondolni, hogy az olvasó elgondolkodik, és majd kiválasztja azt, ebből, ami érdekli. Nem. Mert el se olvasta.

Negyedik

Alapszabály, hogy egy levél, egy gondolat, egy üzenet.

Túl hosszúra véve, tételesen 8-10 többszörösen bővített mondatban, vagy ennél is hosszabban bemutatni, felsorolgatni, mi mindennel is foglalkozik céged. Az ilyen hosszú leveleknek kicsi az esélye, hogy bárki is elolvassa. Sokan összekeverik a hírlevelet, bemutatkozó levelet a több oldalas prospektussal. Teljesen más a feladat, más ponton, más módon éri el a célcsoportodat.

A levélnek legtöbbször pusztán azt kell elérnie, hogy átvigyen a weboldalra. Ez sok szempontból előnyösebb, hiszen onnan tud rendelni, ott van bővebb információ, ott tudod nézni analitikával, hogy mit csinált, mennyit töltött ott( mi fogta meg és mi nem?) és még egy tucat más fontos információt szerezhetünk róla. Nem mellékesen keresőoptimalizálás miatt is előnyösebb lehet a nagyobb forgalom.

Helyette értelmesebb, ha mindössze egy üzenetünk van, és a lényeget a weboldalon írjuk meg, melynek tartalma és kinézete harmonizál azzal, amit először látott. Érdemes a levélnek egy önálló érkezési oldalt írni, vagy egyből egy szolgáltatási, vagy bőven informáló termék/kategóriaoldalra érkeztetni. De térjünk vissza az eredeti levélhez:

Ötödik

Nem egyértelmű, hogy mit várunk tőle. Ha mégis elolvasta a levelet, mit kell csinálnia?

„Köszönöm megtisztelő figyelmét, amennyiben további kérdései merülnének fel, keressen minket, üdvözlettel, stb..” – Így elengeded a lehetőséget és abban bízol, hogy Ő majd tesz egy lépést feléd, kibogarássza az elérhetőségedet (jobb esetben a levél láblécéből, vagy az aláírásodból), talán felhív, vagy kinyitja a levelezőjét és megfogalmaz számodra egy érdeklődő levelet. Hát nem valószínű.

A levél olvasója a legtöbb esetben a vásárlási tölcsér elején van, hiszen bemutatkozol neki, így gyorsan tovább kell léptetni a bizalomerősítés és az első konvertálás felé, finoman, de egyértelműen. Első konvertálás: belépőtermék, rendezvény, de akár ajánlatkérés is, ingyenes felméréssel, ez az iparágtól függ.

A levélben mindig legyen egy felszólítás!

Kell egy „call to action” ami pontosan megmondja mit várunk tőle. Ezt persze nem kell túl direktre venni, mivel az emberek elköteleződésnek veszik és hátrálnak az olyan felszólítástól egy levélben, hogy „Rendelje meg most”, Iratkozzon fel, kérjen visszahívást, kérjen felmérést, stb.” Különben sem a levélben fog bármit tenni, hanem a weboldalon.

Az első impulzus ezért a kíváncsiságra építsen, ebben a linkfelirat, vagy gombfelirat is segít: „Bővebb információ itt, további részletekért kattintson ide, Így spórolhat meg 5 liter benzint tankolásonként, (vagy bármilyen egyértelmű előny, vagy megoldás, amit kínálunk), Megnézem” – ezek a szavak elveszik a pillanat élét, mert ha már felkeltetted a kíváncsiságát, akkor nyerésre állsz. A konkrét felszólításokat a tölcsér következő pontján, a weboldalon már érdemes használni. itt még nem.

Akkor milyen lehet a sikeres bemutatkozó levél?

Célcsoportra szabott, rövid, tömör, kíváncsiságot felkeltő. Ne feledjük azt a tényt, hogy egy átlagos felhasználó több, mint 100 emailt is kaphat naponta, és ennek a nagy részére nincs kapacitása megnézni, csak azt, ami számára érdekesnek tűnik.

A másik fontos tény, hogy az email-ek egyre nagyobb százalékát, célcsoporttól függően 32-85%, lehet, hogy mobileszközön nyitják, olvassák.

Mi következik ebből szövegírás szempontból? – Kicsi képernyő, random időzítés, rövid a figyelem.

Meg kell ragadni azt a mikropillanatot, amikor rákattint üzenetünkre. Vagy alkalmat keresni több ilyen pillanatra. És még valami végül, bár ez már szintén egy másik téma lesz:

a mobilról jött látogató mobilbarát céloldakra kell, hogy érkezzen, hiszen kárba veszett minden próbálkozás a levéllel, ha utána akadályokat gördítesz eléje.

 A levél az online marketing terv része, nem szóló íromány

Rendszerben gondolkodás – nem elég kiszórni a szélbe egy emailt és várni a hatását, hanem egy folyamatba, rendszerbe kell illeszteni, aminek az egyik bemeneti pontja lesz más forgalmi csatornák, pl. az Adwords mellett.

Személyre szabni, igyekezni Minél inkább tudni, hogy kit szólítasz meg és mit ajánlasz neki.

Mérni, tesztelni a levelet, az ajánlatot és annak utóéletét, akár több eszközön át.

webanalitika_elemzes_hirleveliras

A képkivágás egy weboldal analitikájából készült, ahol egy email 4,35%-os forgalmat jelentett az egyéb csatornák mellett.

Erre többek között az Analytics kiváló eszköz. Visszacélozni a levelekből jött látogatókat az Adwords és a Facebook remarketing segítségével. (Nem lebecsülendő számok, akár további 1-3 %-os visszatérést és konverziót hozhat) Illetve a kapott adatokkal javítani a marketing szövegeken.

De most már bőven elrugaszkodtam az eredeti témától, vagyis vedd rövidre a levelet, szabd a célcsoportra az üzenetét, és ne akard a hagyományos fogalmazást erőltetni. Utána mérj és javíts.

Ha elakadtál, ha kezdeni szeretnél valamit azokkal, akikkel kapcsolatba kerültél, arra a hírlevél írása remek eszköz lehet. Azonban érdemes egy felmérésen átbeszélni, hogyan lenne érdemes elkezdeni, vagy ha már vannak tapasztalataid, akkor javítanál az eredményeken.

Sőt, azt is elmondom, mit lehet tenni legális módszerrel azokkal a címekkel, (hogy érheted el őket mégis akár többször is) ahova adatvédelmi, vagy egyéb okból nem küldhetsz ki levelet.

Kérdezz bátran!


Szövegírás és tartalommarketing árak, információkérés. Ajánlatadás pár órán belül.