Hírlevél hatékonyság mérés, hírlevélírás, email marketing

Hírlevél hatékonyság mérése adatvezérelt pontossággal

Tartalomjegyzék

A hírlevél hatékonyság mérésére több lehetőség is van

Hírlevélírás során ilyen adatokat érdemes mérni? – A hírlevél kiküldő rendszer mutatja a megnyitási, és az átkattintási arányt. Ebből azt tudjuk meg, hogy milyen aktív a listánk, illetve azt, hogy mennyire releváns és jó a tárgysorunk.

Ha jó a lista, jó aránnyal kézbesít a trendszer és még a megnyitási arányunk is jó, azzal még nem jutottunk igazán előre.

Az a legérdekesebb és legfontosabb számunkra, hogy az adott levél megnyitása után mit csinált a júzer, sőt, azt kell megtudni, hogy a webhelyünkön mit csinált. Erre pedig már az Analytics-ben van csak lehetőség, a hírlevélküldő rendszerünk kompetenciája megáll a  “kapunál.”

Ekkor, az oldal Analytics felületén a levél, mint forgalmi forrás jelenik meg, és ha ott jól beállítottuk a célt, akkor nézhető, hogy az adott forgalmi forrás, vagyis a hírlevelünk mennyi vevőt, milyen értékben hozott.

Mi van akkor, ha egy DM levélbe több linket is teszünk?

Teszteléshez szoktuk azt is alkalmazni, hogy egy adott hosszabb tartalomban több linket is elhelyezünk és figyeljük, hogy melyik linkre kattintanak gyakrabban. Ezt mindig érdemes elvégezni. Igen ám, de hogy tudjuk, melyik  részlet volt leginkább meggyőző?

A DM levél szövegében elhelyezett linkek megcímkézhetők, így egy levélen belül több link, több forgalmi forrásnak fog minősülni.

Vegyünk egy példát: online marketing kampányt indítottunk hírlevéllel és 2-3 kattintós banner hirdetéssel azonos céloldalra, sőt, még pár partnerünk is beszállt a hirdetésbe, az ő hírlevéllistájukon is kimegy a szuper ajánlatunk.

Ekkor az Analyticsban tudjuk követni a forgalmi forrásokat. Akkor járunk el hatékonyan, ha különböző linkeket adunk a bannereknek, a partnereknek és a különböző listákon kiküldött leveleknek is.

A kampányunk valós eredményeit csak ekkor lájuk. A keresőből és egyéb forrásokból érkezőket majd ki tudjuk zárni a jelentésből,  illetve külön mérni.

Google URL készítő eszköz használata a hírlevélkészítés során

Minden, az adott oldalra vivő URL kap egy címkét. Ezt a legegyszerűbben az URL készítő eszközzel tehetjük meg, ami egy nagyon okos és ingyenes Google Analytics alkalmazás.

Az útmutatás szerint minden egyes url-t külön el lehet vele készíteni, ezeket kimásolni (én egy excelben gyűjtöm), majd felhasználni ott ahol kell.

Praktikus sorrend: Kampány neve, Médium neve, linkek neve, linkek elhelyezési helye, linkek horgonyszövege, dátum.

hirlevel hatekonysag merese URL cimkezes

Hírlevélkészítéskor rövidítsük le az URL-t

Ez az URL nem lesz „szép”, hosszú, sok érthetetlen karakter lesz benne, ezért önállóan így ne használjuk, hanem a klasszikus HTML –ben megírt linkbe tegyük bele. Ha mindenképpen így kellene alkalmazni, használjuk az url rövidítőt, melyet egyből meg is találunk az eszközben, fel is kínálja, mint lehetőséget.

Frappáns, mérhető hírlevelünk lesz, bármivel is küldjük ki

Olyan finomságokra is képesek leszünk ezáltal, hogy tudjuk: a dm levél elején, vagy a végén levő URL-re kattintottak-e többet, illetve az adott kattintásból lett-e üzlet? ( Minden címkézett URL külön forrás lesz, még akkor is, ha egy levélen belül van.)

Sőt, a banner URL-jét is megcímkézzük, így minden bannerünk szintén önállóan mérhető forrás lesz, hiszen egy oldalon lehet oldalt, vagy fejlécben, szöveg közben, stb. A címkézés bármilyen levélbe betehető:

  • HÍRLEVÉL – heti, havi, rendszeres
  • BEMUTATKOZÓ LEVÉL
  • KOMPLETT HÍRLEVÉLKAMPÁNYOK
Kreatív és hatékony hírleveleket szeretnél?

Hírlevélírás mérés beállítással Szerintem már azon gondolkozol, hogy mit küldenél ki a vevőidnek, a feliratkozóidnak. Most, hogy mérni is tudod, lehull a lepel a titkokról és az olvasóid valódi érdeklődése számszerűen fog megjelenni.

Jobb email marketing kampányt szeretnél? Ha nem vagy elégedett az adataiddal, ha szeretnéd jobban csinálni, akkor érdemes lenne beszélnünk.


kapcsolat

Tartalommarketing és szövegírás e-book az ütős rólunk oldal

Bemutatkozó oldal szövegírás

Magadról, a cégedről írni a legnehezebb, ezzel szinte mindenki így van. Elmondom 12 oldalban hogyan érdemes úgy láttatnod magad, hogy a leendő vevőd, ügyfeled szemében hitelessé válj. Segítek abban, hogy kihagyhatatlan lehetőségként tekintsen rád.
Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg:
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Ezeket is érdemes elolvasni

Szövegírás árak 2021.

Frissítve: 2021. február. A marketing szövegírás árak gyakorlatilag háromféle módon adhatók meg: Karakterárban, óradíjban vagy projektdíjban. Bármelyiket is vesszük alapul, ott tartunk, hogy a megrendelő részére végső soron az igazi eredmény a lényeges. A szövegíró

Elolvasom a bejegyzést »

5 tipp az érdekes és tanulságos tartalomhoz

Marketing szövegíróként megtanultam, hogy az emberek valójában szeretnek tanulni, szeretik az oktató jellegű tartalmakat, bármennyire is utáltak annak idején iskolai órákon ülni. A keresőszavakkal megtömött üres locsogás nem reklámszövegírás, a felhasználókat egyáltalán nem érdekli, a

Elolvasom a bejegyzést »

Releváns szöveg írása

Szövegírás szempontjából kulcskérdés, hogy releváns tartalmat állítsunk elő. Vagyis a témához illő, odavaló, passzoló, a dolgokat körbejáró, az eredeti mondanivalóval szorosan összefüggő egyedi írásunk legyen. A kulcsszavak használata Releváns tartalomban a téma kulcsszavai kb. 2-4%-os

Elolvasom a bejegyzést »

Hogyan érdemes összerakni egy ütős „Rólunk" oldalt? - e-book letöltése

Töltsd ki az alábbi űrlapot és máris küldöm neked az e-book-ot