keresőmarketing tanácsadás és audit, szövegírás előtt

Kulcsszótérkép készítés és SEO

Tartalomjegyzék

A SEO szövegírás egyik alapja, hogy a szövegben a megfelelő kulcsszavakat, keresőkifejezéseket szerepeltetni kell. Az elsők között kezdtem el  ezzel itthon foglalkozni, mondjuk úgy, még a hőskorban. Egy tartalom attól lesz sikeres, hogy meg kell találni, milyen srófra jár annak az esze, aki épp keres, vagyis értelmezni kell tudni a kulcsszószűrés eredményét.

A keresési szándék szerint kell értelmesen megfogalmazni azt, ami választ, sőt a legütősebb választ adja a kérdező elvárásaira.

Nem elég tudni azt, hogy mire, mikor és hányan keresnek, azt is ki kell deríteni, milyen szándék áll a keresések mögött és ezt hogyan tudjuk hasznosítani marketingcéljainkra.

A kulcsszavak mögött az emberi szándékot kell megismerni

Sokan esnek abba a hibába, hogy az elvégzett kulcsszószűrést úgy ahogy van, átadják a szövegírónak, amiből sokszor lehet fura végeredmény. Ha kulcsszavakat kapok (vagy én magam szűrök) akkor térképet, rendszert szoktam belőle készíteni. Nézzük, mit is jelent ez a napi szövegírói munkafolyamat szintjén:

Vegyünk egy összetett esetet, egy kereskedelmi, vagy szolgáltatási weboldal szövegírás részleteit

A kulcsszószűrés során, a relevánsnak látszó kulcsszavakat hozzárendelem az oldal szerkezetéhez a potenciális keresések szándéka és témája alapján. Adott esetben ötleteket is kapok innen a célzott tartalomfejlesztéshez.

Szövegíróként először “kereskedőül” nézem – mit és kinek akarok eladni

A webhely felépítési terve először tükrözi a tulajdonos marketingszándékait, Pl. rólunk oldal, címoldal, pár főbb szolgáltatás és kapcsolati oldal. (Webshop marketingről majd egy másik cikkben lesz szó.) Ehhez elkezdek keresési kifejezéseket  keresni, olyan kulcsszavakat , amelyeknél hasznos lenne a találati listán előkelő helyezést elérni.

Ez lesz a keresőmarketing főirányunk, SEO szakszóval a “big head”. Utána ezeket tovább bontva több aloldali lista lesz, ahol tovább árnyaljuk a képet, vagyis bejönnek a szintén SEO szakszóval “long tail”-ek, olyan kifejezések, melyek nagyon relevánsak, összetettek, változatosak de alacsony keresési számmal.

Második lépésben “vevőül” nézem – hiszen a marketing szövegírás mindig a szándékról és a cselekvésről szól

Egyszerűen az témára kezdek mélyebben rámenni, illetve a javasolt keresőkifejezéseket is felveszem egy listára. Ekkor már árnyaltabb a kép, vagyis kiderül, hogyan keresnek az emberek. Ezzel még tovább bővül a long tail kulcsszólista.

Előfordul az is, hogy maga az előkészület több időt vesz igénybe, mint maga a szöveg megírása. (Ezért szoktam óradíjat mondani, nem karakterárat, mivel lehet, hogy fél oldal szövegben több munka van, mint egy 1000 szavas cikkben.) Röviden és hatásosan, célzottan nehezebb jól írni.

SEO és tartalommarketing 

Akik ezeket a kulcsszavakat kifejezéseket használják, azok releváns tartalmat állítanak elő: a tartalommarketing lés SEO stratégiájuk tudatosan, vagy sem, de ezek köré épül. Tehát, az én feladatom az, hogy JOBBAT és/vagy KOMPLEXEBBET írjak ennél.

Hogyan tudhatom meg melyik a hasznos kulcsszó marketing szövegíráshoz?

A főbb keresési kifejezések találatait is át szoktam nézni a weboldal szövegírása előtt. Igen, konkrétan beírom a keresőbe és nézem, hogy milyen találatokat ad ki. Igyekszem több módszerrel is kiszűrni a személyre szabott találati listát. Hogy mennyit és milyen irányban keresek, az nagyban függ az alap weboldal témájától és összetettségétől.

Egy szoftver, vagy vállalatirányítás, gazdasági téma lehet, hogy hosszabb utánajárást igényel, mint egy lakásfelújítás. De ez is csak nagy vonalakban igaz, hiszen minden a megrendelő igényétől függ: összefoglalva, el kell helyeznek a jelenlegi kínálati, találati listán a szöveget.

Pontosan ezt segíti  a tartalomírás előtti  kulcsszótérkép! 

A legtisztább formában ez csak egy exceltábla, amelyben lényeges keresőkifejezések és néhol a konkurencia is szerepel. Tartalmazhat “kulcsszavakat” a kulcsszavakhoz – kiegészítő megjegyzéseket, információkat a keresési mennyiségről, témakörnyezetről, a kulcsszó nehézségeiről, stb.

Miért hasznos ez?

A megfelelően felépített kulcsszótérkép a keresőoptimalizálás mellett számos felhasználási célra jó, például:

  • Segít összefésülni egy kerek egésszé azt, hogy mit kínál a megrendelő és  megérteni, mit vár el a piac.
  • Segít célozni, hogy az adott célcsoport az adott szóhasználattal, milyen eredményt vár, vagy épp mit értünk az adott kifejezés alatt, 
  • megtudhatjuk, hogy milyen téma sajátít ki egy bizonyos területet (Itt bőven vannak meglepő eredmények!)
  • Megláthatjuk az emberi szándékot az adatok mögött.

Érzelem, figyelem, technika

A lista segít pontosítani, így a tartalom címei, alcímei is kikerekednek, gyakorlatilag, ha jól és odafigyelésel csináljuk, a “téma egyszerűen elkezdi adni magát”. De csak akkor, ha levetjük az előítéleteinket és figyelünk a hangsúlyokra, a szövegekre, képekre, benyomásokra. Gondoljuk el, hogy aki keres, az mivel fogy találkozni, mik között kell nekünk a lehető legjobb alternatívának lenni! 

A legjobb választ kell megalkotni – nem egóból írni

Nekem, mint szövegírónak az a feladatom, hogy a lehető legjobb választ, a legjobb alternatívát írjam, így legyek az ügyfeleim közönsége számára hasznos. Sokszor kérdezik, hogy ez nem zavar-e? – Erre egy válaszom van: majd ha zavar, akkor elhagyom a copywriter szakmát és regényt fogok írni. De tegyük félre a személyeskedést:

A keresőoptimalizált tartalommarketing sorrendisége

A sikeres munkához a prioritások pontos meghatározására van szükség. Ehhez pontos mérések és adatok kellenek, mert a webhely működése során az oldalak és a kulcsszavak nem egyenlők. lesznek kiemelkedő sarokkövei a tartalomnak és lesznek kevésbé népszerű oldalak. De egy nagyon fontos dologról sohasem szabad megfeledkezni: mindennek az eladást kell ilyen, vagy olyan formában segíteni. 

A long tail kulcsszólista igen nagy lehet

Felmerül az a kérdés is, hogy mi lesz azokkal a “long tail” szavakkal, kifejezésekkel, melyeket nem használok fel a weboldal főbb URL-jeinek megírásakor. Nos, ez remek alapja lesz a későbbi blognak. Már akkor lehet 10-20 releváns témám, mikor a weboldal még el sem indult!

Később az ezekre a témákra írt tartalommarketing anyagok az On Site SEO fontos  részét fogják képezni. Csak nagyságrendileg: egy pénzügyi, egészségügyi vagy egy IT téma esetén százas nagyságrendekről beszélek! De nézzük a másik oldalát is:

Áttekinthető lesz, nincs benne semmi varázslat

Ha egy helyen látjuk az oldalakra és a hozzájuk tartozó kulcsszavakra vonatkozó táblázatosan elrendezett adatokat, melyekhez később az Analytics és egyéb SEO statisztikák is megjelennek, könnyebb dolgunk lesz.

Ha látjuk mi működik, mi hasznos, akkor  jobban rangsorolhatjuk a feladatokat látva, hogy mit kell optimalizálni. Ez a működő tartalmi SEO titka.

Tartalom + marketing a SEO szövegírás alapja

A másik nagy célunk pedig a konverzió optimalizálása: mivel meghallottuk a keresési fázisban, mit vár a piac, egy jól felépített, bizalomgerjesztő kínálatot tudunk a látogató elé helyezni. Olyan ez az egész, mint egy kirakósjáték: sok kisebb darabból áll össze az egész, vagyis egy jó tartalom több marketingcélt képes párhuzamosan kiszolgálni.

Emlékszel, hogyan beszéltem korábban az összegyűjtött kulcsszavak mögötti szándék meghatározásáról ?

Itt kifizetődik! Miután alaposan megvizsgáltuk, hogy milyen kulcsszavak, keresési kifejezések állnak a leszűrt ​​kulcsszavak mögött, meglehetősen könnyű hozzáigazítani a tartalmat a konverziós útvonalakhoz.

Egy információban gazdag blogbejegyzés vonzza az embereket, információt, szórakozást keresnek hogy valamit megtanuljanak, vagy összehasonlítsanak. Elsőként nem cél, hogy feltétlenül vásároljanak valamit. Ebben a helyzetben információs szándékú kulcsszavakat keresünk, itt jóval szélesebb, nagyobb a paletta. Innen szűkül befelé a folyamat a konverziós cél, a kapcsolatfelvétel, vagy a megrendelés felé.

Ott tudok szövegíróként a legnagyobb sikereket elérni, ahol látom a keresési adatokat a webmestereszközökben, illetve látom a  látogatók interakciót, vagyis az Analyticst.

Röviden ennyi a nagy SEO szövegírás titok. De ha az adott oldaladra, helyzetedre kérsz ötletet, vagy tanácsot, keress bátran!

Tartalommarketing és szövegírás e-book az ütős rólunk oldal

Bemutatkozó oldal szövegírás

Magadról, a cégedről írni a legnehezebb, ezzel szinte mindenki így van. Elmondom 12 oldalban hogyan érdemes úgy láttatnod magad, hogy a leendő vevőd, ügyfeled szemében hitelessé válj. Segítek abban, hogy kihagyhatatlan lehetőségként tekintsen rád.
Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg:
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Ezeket is érdemes elolvasni

A tartalom evolúciója

Marketing szövegíróként is azt látom, hogy a jelen válaszai a múltban felmerült kérdésekre születtek. Nézzük végig a folyamatot, ami a klasszikus újságírástól és reklámszövegírástól a SEO szövegíráson át vezetett a tartalommarketingig. Újságírás A szövegírói munkámat

Elolvasom a bejegyzést »

Hogyan érdemes összerakni egy ütős „Rólunk" oldalt? - e-book letöltése

Töltsd ki az alábbi űrlapot és máris küldöm neked az e-book-ot