Link

A link ábrázplűsa egy színes képen

Kép: saját AI generálás

A link olyan elem, hivatkozás, amelyre kattintva egy másik dokumentumhoz, oldalhoz, szövegrészhez, videóhoz, stb. jutunk. A link szövege mindenképpen tartalmazzon kulcsszót, ez keresőoptimalizálás miatt fontos.

A megfelelő linképítés a hatékony SEO stratégia kulcsfontosságú eleme minden olyan weboldal számára, amely javítani szeretné láthatóságát és rangsorolását a Google-hoz hasonló keresőkben. A keresőoptimalizálás alapvető szempontja a linkek szerepének és fontosságának megértése. Erről írtam egy rövid összefoglalót.

Mit jelent a link SEO szempontból?

A SEO területén a link, más néven hiperlink, az egyik weboldalról a másikra mutató kapcsolat. A linkek lehetnek belső (ugyanazon a weboldalon belüli tartalomra mutató linkek) vagy külső (különböző weboldalakon található tartalomra mutató linkek). Ezek a net alapvető elemei, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára a weboldalak közötti egyszerű navigációt.


A linkek típusai

Belső hivatkozások (inlinkek) : Ezek a linkek ugyanazon a weboldalon belüli oldalakat kötik össze. Segítenek a webhely felépítésének megszervezésében és a linkek értékének (rangsoroló erejének) terjesztésében a webhelyen belül. Amikor oldalon belüli optimalizálást végzünk, ezeknek a seo szövegírás részeként nagy szerepe van.

Kimenő linkek: Ezek az Ön webhelyéről egy másik webhelyre vagy fordítva mutató linkek. Létfontosságúak a hitelesség és a tekintély kiépítéséhez egy adott tartományban.

Bejövő linkek: Ezek a más webhelyekről egy webhelyre érkező linkek. A jó minőségű, jó hírű webhelyekről származó backlinkek jelentősen növelhetik egy webhely SEO-teljesítményét. Ezek lehetnek hazai, de nemzetkozi linkek is.

A dofollow link egy olyan szabványos hiperhivatkozás, amely lehetővé teszi a keresőmotorok számára, hogy kövessék és átadják a linkértéket (vagy „link juice”-t) a hivatkozott weboldalnak, hozzájárulva annak rangsorolásához a keresési eredményekben. 

A nofollow link a HTML-kódban rel=”nofollow” attribútumot tartalmaz, amely arra utasítja a keresőmotorokat, hogy ne kövessék a linket, és ne adjanak át semmilyen linkértéket. Ezt a típusú linket általában olyan helyzetekben használják, amikor egy weboldal nem kívánja támogatni a hivatkozott oldalt, például a felhasználók által generált tartalmak, fórumlinkek, vagy fizetett linkek esetében. Bár a nofollow linkek közvetlenül nem járulnak hozzá egy weboldal rangsorolásához, mégis értékesnek bizonyulhatnak a forgalom és a láthatóság növelése szempontjából.

Milyen a jó linkprofil?

A természetes és jó minőségű linkprofil a SEO-ban a weboldalra mutató bejövő linkeket jelenti, amelyek organikusan épülnek fel, és jó hírű, hiteles forrásokból származnak. A linkeket etikusan szerezték meg, manipulatív taktikák, például linkvásárlás vagy linkfarmokban való részvétel nélkül. 

A linkeknek ideális esetben különböző forrásokból kell származniuk, beleértve iparági blogokat, híroldalakat és más releváns webhelyeket, amelyek a domainek és horgonyszövegek változatos skáláját tükrözik. Linképítés során a hangsúly a linkek minőségén és relevanciáján van, nem pedig a mennyiségükön. A természetes linkprofil azt jelzi a keresőmotorok számára, hogy a webhely hiteles és értékes forrás, ami pozitívan befolyásolhatja a keresési rangsorolást.

KAPCSOLAT

4 ok, amiért a linkek fontosak a keresőoptimalizálásban

  1. Navigáció és használhatóság: A felhasználók linkek segítségével a navigálnak az interneten. A jól strukturált, hatékony belső linkeléssel rendelkező weboldal jobb felhasználói élményt biztosít.
  2. Rangsorolás és láthatóság: A keresők a hivatkozásokat elsődleges eszközként használják az új weboldalak felfedezéséhez, valamint az oldal rangsorolásának meghatározásához. A nagyobb számú minőségi backlinkkel rendelkező oldalak általában jobb helyezést érnek el, mivel a linkek a keresőmotorok számára a tekintélyt és a megbízhatóságot jelzik.
  3. Bizalomépítés: A tekintélyes és releváns webhelyekről származó linkeket bizalmi szavazatnak tekintik. Növelik a weboldal  tekintélyét, így az nagyobb valószínűséggel kerül előre a keresési eredmények listáján.
  4. Hivatkozásokból származó forgalom: A jó minőségű külső linkek jelentős átirányított forgalmat generálhatnak. Ez a forgalom közvetlenül más webhelyekről érkezik, ami értékes forrás lehet.

Összefoglalva, a linkek a SEO alapvető elemei

Nemcsak a webhely navigációját és a felhasználói élményt javítják, hanem szerepet játszanak a webhely rangsorolásának és tekintélyének meghatározásában is. A természetes és jó minőségű linkprofil kialakítására összpontosítva a webhelyek javíthatják SEO-teljesítményüket, ami nagyobb láthatósághoz, nagyobb forgalomhoz és végső soron sikerhez vezet.

A weboldalkészítés során az elsődleges, vagyis szerkezeti linkeket, valamint a másodlagos, vagyis tartalmi belső linkeket is érdemes megtervezni. Ha szeretnéd, hogy sikeres legyn az oldalad a keresőkben, akkor ennek a megtervezésére és a linkelhető tartalom létrehozására egyaránt tudunk jó megoldásokat.

KAPCSOLAT