Szófelhő készítése ingyen, 5 jó online generátor magyarul

Szófelhő készítése sosem volt még ennyire egyszerű. Ebben a cikkben megmutatom, hogy én milyen szófelhő készítő programokat használok marketing munkám során. Sokszor van rá szükség, hiszen nem pusztán jól néz ki, hanem izgalmas és kreatív képeket lehet vele csinálni. A cikk végén pár felhasználási ötleteket is találsz az előállított képeidhez.

Számomra egy szófelhő generátor legyen egyszerű, ingyenes, jól variálható – és ami talán a legfontosabb, a szófelhő készítése magyarul is jól működjön. 

Szófelhő szerkesztők, melyek nekem beváltak:

1. Wordclouds – a gyors és praktikus

wordcloud-magyar-saját oldalam szövege
Wordclouds felülete: Magyarország körvonalában ennek az oldalnak a nyitóképi szövegei

Egyszerű a használata, sok mindent tud, de rá kell jönni, hogyan működik. A kép méretét a canvas size részen lehet állítani. Menj végig a menün, sőt a felkínált füleken is, jó játék, sok ötletet ad. Ha jpg formában mentesz, akkor fehér, vagy a beállított színű háttéren menti, ha PNG akkor pedig átlátszó a háttered.

Ennek a programnak van egy szuper funkciója: ha a word list menüben az URL-t választod, akkor egy cikkedből készít szófelhőt. Ez tetszik!

2. Word It Out – meglepően kényelmes és egyszerű

Word It Out a szófelhő készítő program képe átszinezve
Word It Out felülete

Meglepően kényelmes, egyszerű alkalmazás, amelyben a fontos szavakat ki lehet emelni, illetve szavakat el is lehet távolítani, illetve ismételtetni. A színek, a forma alakzat itt is személyre szabható, sőt, a méretezéssel együtt ingyen le is tölthető. Amit észrevettem, hogy az ékezetes betűkkel is jól boldogult.

3. WortArt – a nagy klasszikus, a legnépszerűbb szófelhő készítő

WordArt szófelhő generátor program munkafelülete
Wordart alap felüklete

Az egyik legjobban használható és legnépszerűbb alkalmazás. Sok, izgalmas funkciója van, lehet vele játszani, alkotni. Ha nagyban szeretnénk a legenerált műalkotásunkat megvenni, arra is van lehetőség, így akár falmatrica, vagy póló is lehet belőle. Jól stílusra szabható, vannak sima formák, szíves, állatos, üzleti, szóval egy sokoldalú alkalmazás. 

Wordart szívecskés szófelhője
egyszerű, szívecske forma is lehet, egyszínű betűkkel.

A szófelhő készítése magyarul nem minden betűvel működik! Szerencsére jelzi.

Arra azonban ügyeljünk hogy inkább importáljuk a szöveget, mintsem ott kezdjük el beírogatni, mert az a tapasztalat, ha ott írom be a szöveget, akkor nem támogata a magyar ABC ékezetes betűit. Ezzel együtt egyes fontokkal is lehet gond:

wordart-jelzést ad ha szófelhőt magyarul akarsz
Ilyen hibaüzenetet ad, ha nincs ékezet, sőt jelzi is, mely betűkkel van gond

4. MonkeyLearn – a fizetős észe biztos jobb

Monkeylearn -egyszerű, de nem sokat tudó szófelhő generátor
Egyszerű, de talán lehet használni ezt is

Az ingyenes része eléggé szegényes, alapvetően minden lépés után a fizetős verzió felé próbál eltolni. Mivel egy ismerős ajánlotta, belenéztem. Nem túlzottan előnyös, de egy próbát megért:

5. Jason Davies – ha nagyon egyszerűt keresnél, megnézheted

Jasondavies az egyszrerű szógenerátor program
egyszerű, ingyenes

Ez egy abszolút fapados verziójú programocska. Egyszeren fogod, és bemásolod az ablakába a saját szöveged az ottani leírás helyére és kész.

Mi az a szófelhő generátor és hogy keressem?

A szófelhő angolul word cloud, vagy word cloud generator, word cloud maker – ha így keresel rá, sokat találhatsz, de nem mindegyik kezeli a magyar ékezetes betűket. 

A szófelhő németül Wortwolken, ha gondolod, így is meg lehet próbálni a keresést. A találatok hasonlóak lesznek.

Rengeteg fajta van, nem csak ez az öt, amit most mutatok, van aki 10-15, vagy akár még ennél is többet mutat be, de marketing tanácsadó munkám során tapasztalatból tudom, hogy maximum 5 az, amiből kompetensen lehet választani anélkül, hogy összezavarodnál. ha ezek egyike sem válik be, keress tovább és biztos, hogy lesz még miből választanod. de én most csak azt mutattam meg, hogy van ilyen és magyarul, ingyenesen is lehet találni olyan szófelhő készítőt, amelyre nap, mint nap lehet számítani. 

Úgysem kell minden nap, de tedd el ezt a cikket, vagy pusztán tedd be a böngésződ könyvjelzőjébe és máris meg fogod találni.

Mire lehet használni a szófelhő készítő programmal elkészített képet?

Én leggyakrabban blog írás során illusztrációként tekintek rá, hiszen mint szövegírónak, ez a legkézenfekvőbb dolog. Minden bloghoz érdemes képeket is adni, ám a legtöbbször vagy nincsenek saját képek, vagy sok velük a munka.

Ha kell valami egy oldalra, akkor a legegyszerűbb, ha a cikk szövegéből készítek egy gondolatfelhőt, ami egyben a mondanivalóra is ráerősít.

Lehet még social media poszt képe is

Ám ezzel érdemes óvatosan bánni, semmiképp ne csússz a semmitmondás felé, mert az a Facebook posztokban nem működik. ha látszik, hogy nincs más ötleted, mint egy szófelhő generátor bevetése.

Ami viszont hasznos, hogy van olyan eszköz is, ahol a szófelhő háta áttetsző, vagy fel lehet tölteni háttérfotót, így akár ezzel fel is lehet dobni egy nem túl izgalmas, vagy részletgazdag képet.

Prezentáció nyitólapjára, vagy fejezet elválasztó diára is tehető egy stílusosan összeállított szófelhő. 

Itt amíg beszélsz, az emberek szeme ide-oda jár a képen és ha jól válogattad össze a szöveget, akkor végig a témánál maradhatsz, nem kirívó. ha a prezentáció alapszínét veszed háttérnek és mondjuk csak fehér betűket használsz, akkor még stílusos is lehetsz.

Szófelhő oktatási anyag, vagy e-book címlapjára

ebben az esetben tekint s rá úgy, mint egy grafikai elemre-. Ha olyan szófelhő generátort használsz, amely alakzatba is tudja rendezni a szavakat, akkor egy nagyon dekoratív belépő impulzust tudsz vele létrehozni. 

De itt most ebben a pontban kikívánkozik belőlem a grafikus: ha ebben gondolkozol, akkor a szófelhő elemei soha ne lehyenek hangsúlyosabbak a címsornál. A cím és az alcím lesz a lényeg, az összes többi csak kép. Tekints rá ezzel a szemmel, mert a kevesebb néha több.

Saját szófelhőből falikép

Egyszerűen megcsinálod, kinyomtatod és beleteszed egy készen kapható keretbe és már kész is. Ha nincs egy a/4-es nyomtatód, akkor el is viheted egy nyomdába és kinyomják neked egy jobb papírra. Például itt.

Ha egy megfelelő méretű szófelhőt tudsz generálni, akkor akár egy öntapadós falmatrica, poszter, vagy fali, üzleti fekoráciió is lehet belőle, erre vannak nyomdák, akik szívesen vállalnak ilyet. Például a plakátnyomda csapatától is lehet rendelni, ki is szállítják.

Szófelhős kép ajándéktárgyakon, sőt pólón is gyakori.

Lehet így saját, személyes bögréd, pólód, lehet szatrod, táskás, füzetmappád, vagy épp bármi olyan, amilyen szavakkal, képekkel szeretnéd kifejezni magad, vagy a céged értékeit. Így tudsz azonnal egy ingyenes szófelhő k

Egy word cloud generator program motivációs eszközt is alkothat

A számodra fontos célokat tulajdonságokat írd össze: minél többet, annál jobb. Ha nem jut elég eszedbe, akkor használj ragozott, vagy átalakítiott formákat: például béke, békés, békével, békésen, békében… tedd meg minden olyan kifejezéssel, ami fontos, így egy gazdag és változatos szófelhő lesz a jutalmad, melyet egy ingyenes szófelhő generátor programmal bármikor testre tudsz szabni.

Végül egy közkeletű tévedést szeretnék eloszlatni:

a szófelhő és egyes weboldalakban található címkefelhő nem ugyanaz. lehet, hogy ránézésre hasonló lehet, de a wordpress weboldalkészítés során régebben használt tag felhő  – mint SEO elem – már erősen kiment a divatból. A szófelhő pusztán dekorációs elem, nem linkek a szavak benne.

Ötletek, hogy élvezd a szófelhő készítő használatát

Ha célzottan akarsz vele képet létrehozni, akkor marketing tanácsadás során azt szoktam javasolni, hogy előre írd meg azoknek a szavaknak a listáját, melykeet látni szeretnél benne. Vagy, ha cikkhez használod, akkor magának a cikknek legyen meg egy 100-200 leütéses hasznos része. Ne ott kezd el improvizálni, mert sosem az lesz, amit szeretnél.

A szöveget érdemes azokkal a szavakkal kezdened, melyeket nagyban akarsz látni, de kísérlezethetsz is.